Jak mohla vypadat česká státní vlajka – 2. část

Dnes vám přinášíme v pořadí už druhý díl pojednání o tom, jak mohla vypadat česká státní vlajka, kdyby dostal přednost některý jiný z předložených návrhů. Stožár na vlajku před každým úřadem by dnes nesl úplně jinou vlajku.

Rok 1918

Vznik samostatného Československého státu v roce 1918 s sebou přinesl potřebu vzniku československé státní vlajky. Byla ustanovena komise pro výběr vlajky. Do jejích rukou se dostalo poměrně dost návrhů. Vítězný návrh všichni známe dobře. Možná ale nevíte, jak naše vlajka mohla vypadat v případě, že by komise rozhodla jinak. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších návrhů.

Návrh Milana Rastislava Štefánika

Ne každý ví, že generál Milan Rastislav Štefánik byl po většinu svého života astronomem. Jako voják a politik se ale také aktivně podílel na vzniku prvního samostatného československého státu. Své vlastenectví potvrdil nejen několika návrhy státní vlajky, na nichž se podepsal s dalšími autory, ale i ryze svou osobní představou o československé vlajce. Jeho návrh vypadal následovně:

Symbolika

  • vlajka vycházela praporu Československých legií sloužících na daleké Sibiři, který byl vlajkou České národní rady,
  • podle některých evokuje vlajku sokolskou.

vlajka sokolska

Další z návrhu Vojtěcha Preissiga

Grafik Vojtěch Preissig předložil návrhů několik. Zatímco v prvním díle článku o české státní vlajce jsme zmínili jeho nejznámější návrh, za zmínku stojí i jeden z dalších. Pokud vám vlajka nápadně připomíná vlajku Spojených států amerických, máte pravdu. Vojtěch Preissig totiž od roku 1910 pobýval ve státech, kde působil jako autor propagandistických plakátů nejen pro Československé legie, ale například i pro americkou armádu.

 

 vlajka preissig

 

Zajímavost: Věděli jste, klín v české státní vlajce je mezi evropskými vlajkami naprosto výjimečný? V žádném ze států Evropy stožár na vlajku podobnou nenese. Tvarem nejblíže má státní vlajka k vlajce Filipín.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.