7 zajímavostí o vlajkách – 2.část

V následujícím článku vám přinášíme druhou, tentokrát menší polovinu zajímavostí o státních vlajkách světa. K životu je nutně nepotřebujete, ale když je někdy nečekaně vytáhnete ve chvíli, kdy spatříte stožár na vlajku, určitě ohromíte své okolí.

5. zajímavost: Jediné vlajky s tvarem čtverce

Věděli jste, že jediné dvě vlajky světa se mohou pyšnit čtvercovým tvarem? Jedná se o státní vlajku Švýcarska a Vatikánu. Zatímco švýcarská vlajka se oficiálně používá od roku 1889, ta vatikánská byla schválena až v roce 1929, tedy o čtyřicet let později.

6. zajímavost: Význam barev na vlajkách

Přestože jsou státní vlajky většiny zemí světa většinou jedinečné, v něčem se shodují. Jde především o význam neboli symboliku jednotlivých barev. Až příště laminátové stožáry ponesou nějakou státní vlajku, zkuste rozpoznat jejich barevné poselství.

Červená barva

Nejčastěji používanou barvou je červená. V symbolice státních vlajek jde především o připomínku nějaké smutné události, při které byla prolita vzácná lidská krev. Červená barva proto vhodně symbolizuje odvahu, statečnost a sílu dané země.

Modrá barva

Přestože modrá barva je barvou řek a oceánu, u většiny států symbolizuje něco hlubšího. Jde o vyjádření touhy po svobodě a míru.

Žlutá barva

Žlutá nebo někdy i zlatá barva, je většinou spojována se sluncem. Proto vhodně symbolizuje bohatství nejrůznějšího charakteru daného státu.

Zelená barva

Jak už asi tušíte, zelená barva je symbolem přírodního dědictví země. Tradičním příkladem je jihoamerická Brazílie. Když stožáry na vlajky nesou brazilskou státní vlajku, její jasný zelený podklad připomíná vlastnictví největších deštných pralesů světa.

7. zajímavost: Zvířata na vlajkách

Sedmou, poslední zajímavostí jsou zvířata objevující se na státních vlajkách. Nejčastěji jde o takzvané národní ptáky. Příkladem je státní vlajka Ekvádoru, na které je kondor. Jsou ale i vlajky s netradičními zvířaty. Příkladem je Albánie s dvojhlavým orlem nebo vlajka Walesu s drakem.

VLAJKOVESTOZARY.CZ

Copyright © 2023 Vlajkové stožáry. Všechna práva vyhrazena.